Rust in huis met de Hongaarse punt

Net even anders, maar niet te druk. De Hongaarse punt is een mooie tussenoplossing voor interieurliefhebbers die willen verrassen. Hoe dat precies zit, die Hongaarse punt?

Bij deze vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 45 tot 60 graden gelegd. Anders dan bij een visgraatvloer sluiten de uiteinden aan, waardoor de Hongaarse punt rustiger oogt dan een visgraatpatroon. Speel met de kleuren, maten en sorteringen en creëer een unieke vloer.

Houten hongaarse punt

De hoek waarin je de planken laat leggen, de kleur van de planken en de maat van de planken zijn allemaal bepalend voor de uitstraling van je Hongaarse punt vloer. Dit zijn de afwegingen die je kunt maken.

  • Een hoek van 45 graden maakt een ruimte optisch langer
  • Een hoek van 60 graden geeft een rustig effect
  • Korte, smalle planken zijn druk en speels
  • Lange, brede planken creëren rust

Daarnaast is de houten vloer verkrijgbaar in enorm veel verschillende kleuren. Van donker hout tot white wash. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Hongaarse punt leggen en afwerken

Een vloer met Hongaarse punt kan op 2 manieren gelegd worden: zwevend en verlijmd. Een verlijmde vloer ligt vast op een zandcementvloer, anhydriet of houten ondervloer. Ga je voor een zwevende vloer? Dan wordt je vloer los op een ondervloer geplaatst. Net als andere houten vloeren kan een vloer met Hongaarse punt afgewerkt worden met lak, hardwax en olie. Iedere optie heeft zo zijn voordelen.

Lak
Beschermt de vloer
het beste.

Hardwax
Bestaat uit twee beschermende
lagen.

Olie
Voor een natuurlijke
uitstraling.

De Hongaarse punt: Een tijdloze vloerkeuze

De Hongaarse punt, ook bekend als de Hongaarse visgraat, is een specifiek patroon dat wordt gebruikt bij het leggen van houten vloeren. Het is een variatie op het traditionele visgraatpatroon en wordt gekenmerkt door de manier waarop de houten planken worden geplaatst. Bij de Hongaarse punt vloer worden de houten planken onder een hoek van 45 graden gelegd, waarbij de uiteinden van de planken schuin worden afgesneden. Hierdoor ontstaan er punten wanneer de planken tegen elkaar worden geplaatst. Dit creëert een visgraatpatroon met een scherpere en strakkere uitstraling dan het reguliere visgraatpatroon.

Het verschil tussen de Hongaarse punt en het traditionele visgraatpatroon zit in de manier waarop de planken samenkomen. Bij het traditionele visgraat vloer worden de planken haaks op elkaar geplaatst, terwijl bij de Hongaarse punt de planken onder een hoek worden gelegd en de punten worden gevormd door de schuin afgesneden uiteinden. De Hongaarse punt bij een eiken vloer geeft een unieke en elegante uitstraling aan een ruimte en wordt vaak gewaardeerd om zijn verfijning en tijdloze esthetiek. Het patroon kan worden gecreëerd met verschillende soorten hout en kan worden afgewerkt met verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het aan verschillende interieurstijlen kan worden aangepast.

Het leggen van een Hongaarse puntvloer vereist vakmanschap en precisie, omdat de hoeken en punten nauwkeurig moeten worden uitgelijnd. Het resultaat is echter een vloer die een gevoel van diepte, textuur en visuele interesse toevoegt aan elke ruimte.

 

Installatie van de Hongaarse Punt

De installatie van de Hongaarse punt vereist vakmanschap en precisie. Het begint met het voorbereiden van de ondervloer door deze glad en vlak te maken. Vervolgens worden de houten planken in het visgraatpatroon gelegd. Elke plank wordt onder een hoek van 45 graden geplaatst en de punt wordt gevormd door de afgeschuinde uiteinden tegen elkaar aan te leggen. Het is essentieel om tijdens de installatie nauwkeurig te werken om ervoor te zorgen dat de punt perfect wordt gevormd en het patroon mooi uitlijnt.

 

Meerdere kleuren voor ieder interieur

Een Hongaarse punt eiken vloer is verkrijgbaar in verschillende kleuropties. De exacte kleuren kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant, het merk en de afwerkingstechnieken die worden gebruikt. Een van de eerste kleuren waar je naar kan kijken is natuurlijk eiken. De Hongaarse punt in licht eiken is de meest natuurlijke kleur van eikenhout. Het heeft een lichte, neutrale tint met subtiele variaties in de nerf en de textuur van het hout. Natuurlijk eiken past goed bij verschillende interieurstijlen en biedt een tijdloze uitstraling. PVC in Hongaarse punt met licht eiken kan daarom bij vrijwel ieder interieur tot zijn recht komen.

Een van de populairste keuzemogelijkheden bij een Hongaarse punt in een vloer van eiken is wit geolied eiken. Dit is vooral een populaire keuze voor een moderne en lichte uitstraling. De eiken vloer in Hongaarse punt wordt hiervoor behandeld met een witte olie, waardoor het een heldere, witachtige kleur krijgt. Het geeft een frisse en eigentijdse uitstraling aan de ruimte en kan goed samengaan met minimalistische en Scandinavische interieurstijlen. Een Hongaarse punt eiken vloer kan ook behandeld worden met een notenhoutkleurige afwerking. Deze kleur heeft een rijke, donkere tint die het eikenhout een luxe uitstraling geeft. Notenhoutkleurige vloeren passen goed bij elegante en verfijnde interieurstijlen.

Wil je voor een unieke vloer in eiken Hongaarse punt kijken, dan is een vloer met grijstinten een geschikte keuze. Grijstinten zijn de afgelopen jaren erg populair geworden in vloerontwerpen. Een eiken houten vloer in Hongaarse punt in grijze tinten kan variëren van lichte zilvergrijze tot donkere houtskoolgrijze kleuren. Deze kleuren voegen een moderne en stijlvolle uitstraling toe aan de ruimte en kunnen goed passen bij zowel moderne als traditionele interieurstijlen.

Voor een tijdloze eiken Hongaarse punt zijn bruin en donkerbruin juist weer de geschikte keuzes. Bruine tinten zijn klassiek en tijdloos voor eiken vloeren. Van lichtere, warme karamelbruine kleuren tot diepere, rijke donkerbruine tinten, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Bruine tinten kunnen een warme en gezellige sfeer creëren in de ruimte en passen goed bij traditionele, landelijke of rustieke interieurstijlen. Iedere Hongaarse punt bij PVC in eiken kan ervoor zorgen dat jouw interieur een mooi geheel is.

 

Voordelen van de Hongaarse punt

Het leggen van de houten vloeren in Hongaarse punt heeft een groot aantal voordelen voor jouw woning. Denk als eerste aan de esthetische aantrekkingskracht. De Hongaarse punt voegt een vleugje elegantie en verfijning toe aan elke ruimte. Het patroon creëert een visueel interessant effect dat direct de aandacht trekt. Het kan de ruimte groter laten lijken en een gevoel van diepte en textuur toevoegen.

Een ander voordeel vind je terug op basis van de duurzaamheid van de vloer. Houten vloeren zijn over het algemeen duurzaam, en de Hongaarse punt vormt daarop geen uitzondering. Het gebruik van hoogwaardig hardhout en de zorgvuldige installatie zorgen ervoor dat de vloer lang meegaat. Met het juiste onderhoud kan een Hongaarse puntvloer generaties lang meegaan. Het onderhouden van een Hongaarse puntvloer is relatief eenvoudig. Regelmatig stofzuigen of vegen en af en toe dweilen met een mild reinigingsmiddel is meestal voldoende om de vloer schoon en in goede staat te houden. Het is wel belangrijk om overtollig vocht te vermijden en morsen onmiddellijk op te ruimen om beschadigingen te voorkomen.

De Hongaarse punt is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende interieurstijlen. Van klassiek en traditioneel tot modern en eigentijds, de Hongaarse punt past bij vrijwel elk decor. Een Hongaarse puntvloer kan uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarmingssystemen. De houten planken geleiden de warmte goed en zorgen voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in de kamer.

Het installeren van een Hongaarse puntvloer kan de waarde van een huis verhogen. Potentiële kopers waarderen vaak de esthetiek en de tijdloze uitstraling van een Hongaarse puntvloer. Het kan een belangrijk verkoopargument zijn en de aantrekkelijkheid van een woning vergroten. Door de manier waarop de houten planken in elkaar grijpen, biedt de Hongaarse puntvloer uitstekende akoestische eigenschappen. Het kan geluidshinder verminderen en zorgen voor een rustigere en comfortabelere leefomgeving.

 

Tips voor het kiezen van een Hongaarse puntvloer

Het kiezen van een van de houten vloeren is niet eenvoudig. Je moet daarom een aantal zaken goed in het achterhoofd houden. Zo moet je als eerste goed bekijken welke soorten er beschikbaar zijn. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar voor een Hongaarse puntvloer, zoals een Hongaarse punt in eiken, walnoot, esdoorn en teak. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken, dus kies degene die het beste past bij je smaak, budget en interieur.

Overweeg ook de afwerking en kleur van de vloer. Er zijn opties zoals geolied, gelakt of gerookt hout, elk met een ander effect op het uiterlijk van de vloer. Kies een afwerking en kleur die harmonieert met de rest van je interieur. Het installeren van een Hongaarse puntvloer vereist vakmanschap en precisie. Het is raadzaam om een professionele vloereninstallateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt gelegd en het gewenste resultaat wordt bereikt.

Het onderhouden van de Hongaarse punt vloer

Het onderhoud van een vloer in Hongaarse punt is vergelijkbaar met het onderhoud van andere houten vloeren. Verwijder regelmatig stof, vuil en losse deeltjes door de vloer te stofzuigen met een zachte borstel- of parketborstelbevestiging. Je kunt ook een zachte bezem gebruiken om de vloer voorzichtig te vegen. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en krassen veroorzaakt.

Dweil de vloer periodiek met een vochtige, goed uitgewrongen dweil. Gebruik hierbij een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor houten vloeren. Vermijd overmatig watergebruik, omdat overtollig vocht de vloer kan beschadigen. Droog de vloer indien nodig onmiddellijk na het dweilen met een zachte doek. Hout is gevoelig voor vocht, dus vermijd het morsen van water of andere vloeistoffen op de vloer. Veeg gemorste vloeistoffen direct op om te voorkomen dat ze in het hout doordringen en vlekken veroorzaken. Plaats ook geen waterrijke plantenbakken rechtstreeks op de vloer, gebruik in plaats daarvan een ondervloermat of een schotel om het vocht op te vangen.

Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen, staalwol of schurende borstels, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op de afwerking van de vloer. Gebruik altijd zachte materialen en mild reinigingsmiddel om de vloer schoon te maken. Plaats vilt- of rubberen meubelpads onder meubels om krassen en beschadigingen te voorkomen wanneer ze worden verplaatst. Gebruik ook matten bij de ingangen van de kamer om vuil en zand op te vangen voordat het op de vloer terechtkomt.

Afhankelijk van het gebruik en de slijtage van de vloer, kan het nodig zijn om de vloer periodiek te onderhouden. Dit kan het opnieuw aanbrengen van een beschermende afwerking of het bijwerken van beschadigde gebieden omvatten. Je kan hiervoor te allen tijde een houten vloeren specialist inschakelen, die ervoor zorgt dat je de vloer niet beschadigt en je een lange levensduur hebt.

Zo onderhoud je een olievloer

Een olievloer heeft meer liefde nodig dan een lakvloer. Houd ‘m in topconditie door ‘m minstens twee keer per jaar intensief te reinigen en er een nieuwe laag onderhoudsolie over te doen. Ook kun je de vloer dweilen met oliezeep.

Onderhoud van een lakvloer

Een lakvloer kun je reinigen met lakreiniger en onderhouden met een polish laag. Deze geeft de vloer extra bescherming. Buiten goed onderhoud kun je zelf ook je steentje bijdragen door je houten vloer te stofzuigen met een zachte (parket)borstel. Ook raden we je aan om vilt onder de meubels te gebruiken en een goede deurmat neer te leggen voor minder slijtageplekken.

Onderhoudsproducten van Parketmeester Hoogland Vloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren in Zaandam hebben we een mooie collectie onderhoudsproducten voor iedere houten visgraatvloer. Onze vakmensen geven je een uitgebreid onderhoudsadvies. Je houten vloer echt grondig reinigen? Dat is zo gebeurd met onze krachtige schoonmaakmachine.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Uitstekend
Gebaseerd op 359 recensies
Alessandro Grasso
Alessandro Grasso
15. Maart, 2024.
I am very happy with their work! They fixed my damaged wood floor flawlessly after a previous company damaged it. Mark was professional and skilled, while the shop staff were friendly and supportive. Highly recommend trusting them for any flooring needs!
emin sabah
emin sabah
7. Maart, 2024.
Ik zag net(6jaar later) de uitzending van de rijdende rechter. Gefeliciteerd met de uitspraak!!!! Ik wens jullie fijne zaken!!
Gerry Janssens
Gerry Janssens
17. Januari, 2024.
Zeer goed personeel zeer leuk bedrijf met goede kwaliteit vloeren.
abdel El Hamri
abdel El Hamri
10. November, 2023.
Top service! Oog voor detail en oplossingsgericht te werk gegaan bij het renoveren van mijn parket vloer in Hongaarse punt. Marco was zeer vakkundig en bovendien uiterst vriendelijk. Mijn volgende vloer zal ik zeer zeker bij dit bedrijf bestellen. Mijn complimenten!
N Berg
N Berg
24. Oktober, 2023.
De hele ervaring was top. Goede service in de winkel. Strakke planning werd in meegegaan. Pawel heeft onze vloer fantastisch mooi gelegd.
Erwin de Boer
Erwin de Boer
16. Oktober, 2023.
Een van de medewerkers van Hoogland vloeren heeft mijn vloer hersteld na een waterschade! De vloer is nu weer als nieuw en ik ben uitermate tevreden over het vakmanschap en de geleverde kwaliteit. Een aanbeveling waard!
Marinus Bosch
Marinus Bosch
5. Augustus, 2023.
Voor een kwalitatieve hoogwaardige vloer groot of klein moet jij bij Hoogland zijn
Letty Stam
Letty Stam
25. Juli, 2023.
Helemaal blij met mijn nieuwe vloer! Bedankt voor de goede service 🥰
Chat openen
Hulp nodig?
Scan de code
Stel je vraag direct via WhatsApp aan ons.