Houten vloer met verschillende lagen

Wel de looks van een houten vloer, maar niet de kosten? Dan is lamel parket een heel goed idee. Deze vloer heeft (afhankelijk van de opbouw) vaak een fijne prijs. Het grootste verschil tussen een massief houten vloer en parket zit hem in de opbouw. Lamelparket bestaat net als een multiplank of duoplank uit meerdere houtlagen. 

Vaak is dit een onderlaag van multiplex, een tussenlaag van populierenhout of heveahout en een toplaag van massief hout. Die verschillende lagen zorgen ervoor dat de planken minder werken. Zo heb je minder last van een krakende vloer en kieren tussen de planken.

houten visgraat vloer bruin

Lamelparket leggen en afwerken

Lamelparket wordt zwevend of verlijmd gelegd. Bij de eerste optie zit de vloer niet vast aan de vaste vloer. Een ondervloer eronder zorgt voor geluidsdemping. Kies je voor verlijmd leggen? Dan wordt je parketvloer vast verlijmd met een zandcementvloer of houten ondervloer. Wanneer de vloer ligt, zijn er drie afwerkmogelijkheden.

Lak
Beschermt de vloer
het beste.

Hardwax
Bestaat uit twee beschermende
lagen.

Olie
Voor een natuurlijke
uitstraling.

Geniet van voordelen met lamel parket

Als je op zoek bent naar een vloer die duurzaamheid en stijl combineert, dan is lamel parket een uitstekende keuze. Lamel parket is een type houten vloer dat bestaat uit verschillende lagen, waarbij een toplaag van massief hout wordt gecombineerd met een onderlaag van multiplex. Deze unieke constructie biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele massief houten vloeren.

 

Een duurzame vloer

Een van de belangrijkste voordelen van lamel parket is de duurzaamheid. De combinatie van massief hout en multiplex zorgt voor een vloer die bestand is tegen krimp, uitzetting en kromtrekken. De multiplex onderlaag biedt stabiliteit en voorkomt dat het hout gaat werken door veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Dit betekent dat lamel parket geschikt is voor verschillende ruimtes in huis, waaronder keukens en badkamers, waar traditioneel massief houten vloeren kunnen worden aangetast door vocht.

 

Veelzijdigheid in design

Lamel parket biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. De toplaag van massief hout kan worden vervaardigd uit diverse houtsoorten, zoals eiken, beuken, esdoorn en walnoot, waardoor je de vrijheid hebt om een vloer te kiezen die past bij jouw persoonlijke stijl en interieur. Elk hout heeft zijn eigen unieke nerfpatroon en kleurvariaties, waardoor elke lamel parketvloer een natuurlijke en warme uitstraling krijgt. Bovendien kan lamel parket in verschillende patronen worden gelegd, zoals een visgraat, Hongaarse punt of gewoon recht, waardoor je eindeloos kunt experimenteren met het uiterlijk van je vloer.

 

Eenvoudige installatie en onderhoud

Een ander groot voordeel van lamel parket is de eenvoudige installatie. Het wordt meestal geleverd met een kliksysteem, wat betekent dat je geen professionele installateur nodig hebt. Het lamel parket kan zwevend worden gelegd zonder lijm, waardoor het gemakkelijk kan worden geïnstalleerd op verschillende ondervloeren, zoals beton of hout. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld op de installatiekosten.

Wat betreft onderhoud is lamel parket ook zeer gebruiksvriendelijk. Het oppervlak kan worden gereinigd met een stofzuiger of een zachte bezem om stof en vuil te verwijderen. Vochtige reiniging met een licht vochtige mop of dweil is voldoende om eventuele vlekken of gemorste vloeistoffen te verwijderen. Het is echter belangrijk om overmatig vocht te vermijden, omdat dit schade aan het hout kan veroorzaken. Het regelmatig aanbrengen van een houten vloerolie of lak kan helpen om de toplaag te beschermen.

 

Kostenbesparend

Lamel parket is over het algemeen voordeliger dan massief houten vloeren. Dit komt door het gebruik van multiplex als onderlaag, wat resulteert in een efficiënter gebruik van het houtmateriaal. Bovendien zijn de installatiekosten lager vanwege het eenvoudige kliksysteem, waardoor je kunt besparen op professionele installateurs. Hoewel de initiële investering iets hoger kan zijn dan bij andere vloerbedekkingen, zal de duurzaamheid en langdurige kwaliteit van lamel parket uiteindelijk de kosten rechtvaardigen.

 

Milieuvriendelijk

Lamel parket is een milieuvriendelijke keuze voor vloerbedekking. Het gebruik van multiplex als onderlaag vermindert de hoeveelheid massief hout die nodig is, waardoor er minder bomen worden gekapt. Bovendien worden veel lamel parketvloeren vervaardigd uit duurzaam beheerde bossen, wat betekent dat het hout afkomstig is van verantwoorde bronnen. Door te kiezen voor lamel parket draag je bij aan het behoud van onze bossen.

Hoe onderhoud ik lamelparket?

Hoewel lamelparket eigenlijk alleen maar mooier worden door de jaren heen, is hier en daar wat onderhoud wel gewenst. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de vloer mee gaat. Hoeveel onderhoud nodig is? Dat hangt af van de vloer die je kiest.

De juiste stappen voor het onderhouden van lamel parket

Het onderhouden van een lamel parketvloer is essentieel om de schoonheid en duurzaamheid ervan te behouden. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de vloer zo goed mogelijk schoon te houden en van een langere levensduur te voorzien.

Zo moet je er als eerste voor zorgen dat je regelmatig stofzuigt of veegt. Verwijder stof, vuil en zand regelmatig van het oppervlak van de lamel parketvloer. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een parketborstel om krassen te voorkomen. Zand en vuil kunnen namelijk kleine krasjes veroorzaken door wrijving. Hoewel lamel parket bestand is tegen vocht, is het belangrijk om overmatig vocht te vermijden. Gebruik geen natte dweil of overmatig water bij het reinigen, omdat het water tussen de planken kan sijpelen en het hout kan beschadigen. Bevochtig een zachte mop of dweil lichtjes met een houten vloerreiniger of een speciale lamel parket reiniger.

Vermijd het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen, zoals ammoniak of bleekmiddel, omdat deze de afwerklaag van het lamel parket kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor houten vloeren. Gemorste vloeistoffen, zoals water, sap of olie, moeten onmiddellijk worden opgeruimd om te voorkomen dat ze in het hout trekken en vlekken veroorzaken. Dep de vloeistof voorzichtig op met een zachte doek of keukenpapier. Als er een vlek achterblijft, gebruik dan een mild reinigingsmiddel speciaal voor houten vloeren en volg de instructies van de fabrikant.

Plaats viltglijders onder meubelpoten om krassen op het lamel parket te voorkomen wanneer meubels worden verplaatst. Gebruik ook beschermende matten of vloerkleden op drukbezochte gebieden, zoals de ingang of onder eettafels, om de vloer te beschermen tegen impact en slijtage. Afhankelijk van het type afwerking van het lamel parket, kan periodiek onderhoud met vloerolie of lak nodig zijn om de beschermende laag te vernieuwen en het hout te voeden. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen van de juiste hoeveelheid olie of lak en gebruik een zachte doek of roller voor gelijkmatige verspreiding.

Neem preventieve maatregelen om de levensduur van de lamel parket vloer te verlengen. Plaats deurmatten bij de ingangen om vuil en gruis van buitenaf te verminderen. Gebruik zonwering om overmatige blootstelling aan zonlicht te voorkomen en de levensduur te verlengen.

De beste vloer in huis

Je kan te allen tijde een goede lamel parket aanbieding gebruiken voor het verkrijgen van de beste houten vloer voor jouw interieur. Of je nu voor een houten visgraat vloer of een van de andere mogelijkheden kijkt, de mogelijkheden zijn eindeloos en jij maakt jouw interieur helemaal naar wens.

Zo onderhoud je een olievloer

Een olievloer heeft meer liefde nodig dan een lakvloer. Houd ‘m in topconditie door ‘m minstens twee keer per jaar intensief te reinigen en er een nieuwe laag onderhoudsolie over te doen. Ook kun je de vloer dweilen met oliezeep.

Onderhoud van een lakvloer

Een lakvloer kun je reinigen met lakreiniger en onderhouden met een polish laag. Deze geeft de vloer extra bescherming. Buiten goed onderhoud kun je zelf ook je steentje bijdragen door je houten vloer te stofzuigen met een zachte (parket)borstel. Ook raden we je aan om vilt onder de meubels te gebruiken en een goede deurmat neer te leggen voor minder slijtageplekken.

Onderhoudsproducten van Parketmeester Hoogland Vloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren in Zaandam hebben we een mooie collectie onderhoudsproducten voor iedere parketvloer. Onze vakmensen geven je een uitgebreid onderhoudsadvies. Je houten vloer echt grondig reinigen? Dat is zo gebeurd met onze krachtige schoonmaakmachine.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Uitstekend
Gebaseerd op 353 recensies
Dave canten
Dave canten
16. Mei, 2023.
Heel blij met Hoogland parketmeester, perfecte communicatie denken mee en denken in oplossingen ! Ik wil ook echt de legger Richenel bedanken voor perfect werk af te leveren. En Madelon en Marco voor het perfecte advies!
Tom Uleman
Tom Uleman
14. November, 2022.
Wij zijn enthousiast over de service en het vakmanschap van Parketmeester Zaandam/Hoogland vloeren. Onze PVC-vloer ligt perfect in ons nieuwe huis. Ondanks tegenslagen tijdens de voorbereiding van de vloer, kon onze nieuwe vloer uiteindelijk toch op de afgesproken dag gelegd worden. Door snel te schakelen konden de medewerkers van Hoogland vloeren tot op het laatste moment de planning aanpassen en de juiste vakmensen inschakelen. Het werk is door alle betrokkenen heel netjes gedaan en opgeleverd.
Marjon Voskuil
Marjon Voskuil
4. November, 2022.
Ze waren ingehuurd door mijn verzekeraar om mijn vloer na lekkage te maken. Afstemmen duurde even en liep niet heel soepel. Uiteindelijk wel een datum gezet. De kwaliteit van het werk dat geleverd is is heel goed. De vloer ziet er weer mooi uit. Verder heeft de man die het werk uitvoerde netjes gewerkt (weinig stof enzo) en vond ik hem prettig in de omgang. Daarom zeker 5 sterren waard.
Danielle.
Danielle.
17. Oktober, 2022.
Keurig en betrouwbaar bedrijf. Heldere communicatie. Komen hun afspraken na. Denken in mogelijkheden. Vriendelijk en professioneel. Vloer, plinten en deurmat zijn vakkundig gelegd met oog voor detail. Super blij met de prachtige visgraat pvc vloer. Ik raad dit bedrijf aan.
Erwin Meester
Erwin Meester
15. September, 2022.
Er wordt bij het uitzoeken van je vloer goed meegedacht. Er zijn grote kleurstalen beschikbaar welke je mag meenemen om deze thuis te kunnen beoordelen. Uiteindelijk is de vloer en de plintafwerking naadloos en zorgvuldig geïnstalleerd.
Klaas Krijt
Klaas Krijt
13. September, 2022.
Geweldige vakmensen wij zijn zeer tevreden.
Jan Huijgen
Jan Huijgen
26. Augustus, 2022.
Parketmeester Hoogland vloeren een absolute aanrader. Deze maand een pvc vloer gelegd inclusief perfecte afwerking. Professionele uitvoerders die geen genoegen nemen met minder dan 120% kwaliteit.
Rj Blom
Rj Blom
28. Maart, 2022.
Net bedrijf veel ervaring over laminaat en kurk vloeren. Vriendelijk personeel.
Andre
Andre
27. Februari, 2022.
Deze recensie is verlaat, maar ik had het toegezegd en deze recensie is ook verdiend. Verleden jaar beneden PVC vloer laten plaatsen. Na een eerste offerte te hebben ontvangen, zijn we van vloerkleur gewisseld. De nieuwe offerte was daar niet op aangepast. Een fout van het bedrijf, fout van mij dat ik de nieuwe offerte niet controleerde en blindelings akkoord gaf. Halverwege het leggen kwam ik kijken en zag de fout. Meteen gebeld en omdat ik vond dat we hier beiden een fout hadden gemaakt, stelde ik voor de schade (ruim 1000 Euro) te delen. Parketmeester gaf aan zelf de schade op zich te nemen, reden: wij zijn de professionals en horen dit zien te voorkomen. Kijk, dan onderscheid je bedrijf zo positief t.o.v. al die concurrenten en prijsstunters. Top vijf sterren!