Verschil tapis en bourgogne

Wanneer je op zoek gaat naar een tapisvloer kom je de termen tapis en bourgogne ongetwijfeld vaak tegen. Beide parketsoorten worden op dezelfde traditionele manier gelegd. Het verschil zit hem in de breedte van de planken. Tapisparket is smal (vaak tot 9 tot 12 cm dik), terwijl bourgogneparket wel meer dan 20 cm breed kan zijn.

Resultaat is een vloer met een totaal andere uitstraling. Leg de planken in een visgraatpatroon of kies voor een Hongaarse punt. Een tapisvloer is geschikt voor elk gewenst patroon. Vaak worden ze uitgevoerd met een band en een bies rondom.

Lieverdink Verouderd tapis eiken patroon detail lieverdink
Tapis visgraat vloer

De voordelen van een tapisvloer

  • Geschikt voor alle patronen
  • Geschikt op vloerverwarming
  • Geen last van naden en kieren
  • Minder loopgeluiden
  • Kan strak tegen de muur worden gelegd
  • Lange levensduur (6 tot 9 mm dik)

Ambachtelijke techniek

Tapis- en bourgognevloeren lagen vroeger vooral in paleizen en rijke koopmanshuizen. Een echte luxe vloer die dankzij z’n dikke planken jaren meegaat. Het leggen kost wat tijd. Een tapisvloer wordt niet zwevend, maar vast gelegd. Dit zijn kort samengevat de stappen.

De basis is de bouwvloer. Hierop wordt een ondervloer (bijvoorbeeld spaanplaat of eiken mozaiek) vastgemaakt. De massieve houten planken (6 of 9 mm dik) worden hier vervolgens op vastgelijmd en vernageld. Hierna wordt de vloer gevoegd met een mengsel van schuurstof en voegenkit.Dan krijgt de tapisvloer een schuurbeurt en volgt een afwerking naar keuze. Een specialistisch klusje dat onze vakkundige vloerleggers graag voor je klaren.

Tapis met een geleefde uitstraling

Gek op de geleefde, oude uitstraling die hout kan hebben? Een tapisvloer kan ook gelegd worden met vooraf afgewerkte planken. Dit zijn vaak planken die vooraf een verouderde look hebben gekregen, waarna ze afgewerkt zijn met bijvoorbeeld een kleurolie. Ze worden gelegd en vernageld, maar niet meer gestopt en geschuurd.

Ondervloer leggen
Bevestigd op de
bouwvloer.

Massief hout leggen
Vastgelijmd en vernageld
op de ondervloer.

Schuren
Spijkergaatjes worden gestopt
en de vloer wordt geschuurd.

Afwerken
Werk af met lak, hardwax
of olie.

Geschikt voor vloerverwarming

Met de juiste houtsoort is een tapisvloer heel geschikt voor vloerverwarming. De planken liggen stabiel verlijmd en dat heeft verschillende voordelen. Zo werkt de vloer hierdoor bijna niet en gaat er geen warmte verloren. Aandachtspuntje is de luchtvochtigheid in huis. Houd die goed in de gaten en voorkom dat je vloer te droog wordt. Met een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% zit je goed!

Hoe onderhoud ik een tapisvloer of bourgognevloer?

Hoewel houten vloeren eigenlijk alleen maar mooier worden door de jaren heen, is hier en daar wat onderhoud wel gewenst. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de vloer mee gaat. Hoeveel onderhoud nodig is? Dat hangt af van de afwerking die je kiest.

Zo onderhoud je een olievloer

Een olievloer heeft meer liefde nodig dan een lakvloer. Houd ‘m in topconditie door ‘m minstens twee keer per jaar intensief te reinigen en er een nieuwe laag onderhoudsolie over te doen. Ook kun je de vloer dweilen met oliezeep.

Onderhoud van een lakvloer

Een lakvloer kun je reinigen met lakreiniger en onderhouden met een polish laag. Deze geeft de vloer extra bescherming. Buiten goed onderhoud kun je zelf ook je steentje bijdragen door je houten vloer te stofzuigen met een zachte (parket)borstel. Ook raden we je aan om vilt onder de meubels te gebruiken en een goede deurmat neer te leggen voor minder slijtageplekken.

Onderhoudsproducten van Parketmeester Hoogland Vloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren in Zaandam hebben we een mooie collectie onderhoudsproducten voor iedere tapisvloer. Onze vakmensen geven je een uitgebreid onderhoudsadvies. Je tapisvloer echt grondig reinigen? Dat is zo gebeurd met onze krachtige schoonmaakmachine.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Uitstekend
Gebaseerd op 359 recensies
Alessandro Grasso
Alessandro Grasso
15. Maart, 2024.
I am very happy with their work! They fixed my damaged wood floor flawlessly after a previous company damaged it. Mark was professional and skilled, while the shop staff were friendly and supportive. Highly recommend trusting them for any flooring needs!
emin sabah
emin sabah
7. Maart, 2024.
Ik zag net(6jaar later) de uitzending van de rijdende rechter. Gefeliciteerd met de uitspraak!!!! Ik wens jullie fijne zaken!!
Gerry Janssens
Gerry Janssens
17. Januari, 2024.
Zeer goed personeel zeer leuk bedrijf met goede kwaliteit vloeren.
abdel El Hamri
abdel El Hamri
10. November, 2023.
Top service! Oog voor detail en oplossingsgericht te werk gegaan bij het renoveren van mijn parket vloer in Hongaarse punt. Marco was zeer vakkundig en bovendien uiterst vriendelijk. Mijn volgende vloer zal ik zeer zeker bij dit bedrijf bestellen. Mijn complimenten!
N Berg
N Berg
24. Oktober, 2023.
De hele ervaring was top. Goede service in de winkel. Strakke planning werd in meegegaan. Pawel heeft onze vloer fantastisch mooi gelegd.
Erwin de Boer
Erwin de Boer
16. Oktober, 2023.
Een van de medewerkers van Hoogland vloeren heeft mijn vloer hersteld na een waterschade! De vloer is nu weer als nieuw en ik ben uitermate tevreden over het vakmanschap en de geleverde kwaliteit. Een aanbeveling waard!
Marinus Bosch
Marinus Bosch
5. Augustus, 2023.
Voor een kwalitatieve hoogwaardige vloer groot of klein moet jij bij Hoogland zijn
Letty Stam
Letty Stam
25. Juli, 2023.
Helemaal blij met mijn nieuwe vloer! Bedankt voor de goede service 🥰
Chat openen
Hulp nodig?
Scan de code
Stel je vraag direct via WhatsApp aan ons.