Verschil tapis en bourgogne

Wanneer je op zoek gaat naar een tapisvloer kom je de termen tapis en bourgogne ongetwijfeld vaak tegen. Beide parketsoorten worden op dezelfde traditionele manier gelegd. Het verschil zit hem in de breedte van de planken. Tapisparket is smal (vaak tot 9 tot 12 cm dik), terwijl bourgogneparket wel meer dan 20 cm breed kan zijn.

Resultaat is een vloer met een totaal andere uitstraling. Leg de planken in een visgraatpatroon of kies voor een Hongaarse punt. Een tapisvloer is geschikt voor elk gewenst patroon. Vaak worden ze uitgevoerd met een band en een bies rondom.

Lieverdink Verouderd tapis eiken patroon detail lieverdink
Tapis visgraat vloer

De voordelen van een tapisvloer

  • Geschikt voor alle patronen
  • Geschikt op vloerverwarming
  • Geen last van naden en kieren
  • Minder loopgeluiden
  • Kan strak tegen de muur worden gelegd
  • Lange levensduur (6 tot 9 mm dik)

Ambachtelijke techniek

Tapis- en bourgognevloeren lagen vroeger vooral in paleizen en rijke koopmanshuizen. Een echte luxe vloer die dankzij z’n dikke planken jaren meegaat. Het leggen kost wat tijd. Een tapisvloer wordt niet zwevend, maar vast gelegd. Dit zijn kort samengevat de stappen.

De basis is de bouwvloer. Hierop wordt een ondervloer (bijvoorbeeld spaanplaat of eiken mozaiek) vastgemaakt. De massieve houten planken (6 of 9 mm dik) worden hier vervolgens op vastgelijmd en vernageld. Hierna wordt de vloer gevoegd met een mengsel van schuurstof en voegenkit.Dan krijgt de tapisvloer een schuurbeurt en volgt een afwerking naar keuze. Een specialistisch klusje dat onze vakkundige vloerleggers graag voor je klaren.

Tapis met een geleefde uitstraling

Gek op de geleefde, oude uitstraling die hout kan hebben? Een tapisvloer kan ook gelegd worden met vooraf afgewerkte planken. Dit zijn vaak planken die vooraf een verouderde look hebben gekregen, waarna ze afgewerkt zijn met bijvoorbeeld een kleurolie. Ze worden gelegd en vernageld, maar niet meer gestopt en geschuurd.

Ondervloer leggen
Bevestigd op de
bouwvloer.

Massief hout leggen
Vastgelijmd en vernageld
op de ondervloer.

Schuren
Spijkergaatjes worden gestopt
en de vloer wordt geschuurd.

Afwerken
Werk af met lak, hardwax
of olie.

Geschikt voor vloerverwarming

Met de juiste houtsoort is een tapisvloer heel geschikt voor vloerverwarming. De planken liggen stabiel verlijmd en dat heeft verschillende voordelen. Zo werkt de vloer hierdoor bijna niet en gaat er geen warmte verloren. Aandachtspuntje is de luchtvochtigheid in huis. Houd die goed in de gaten en voorkom dat je vloer te droog wordt. Met een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% zit je goed!

Hoe onderhoud ik een tapisvloer of bourgognevloer?

Hoewel houten vloeren eigenlijk alleen maar mooier worden door de jaren heen, is hier en daar wat onderhoud wel gewenst. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de vloer mee gaat. Hoeveel onderhoud nodig is? Dat hangt af van de afwerking die je kiest.

Zo onderhoud je een olievloer

Een olievloer heeft meer liefde nodig dan een lakvloer. Houd ‘m in topconditie door ‘m minstens twee keer per jaar intensief te reinigen en er een nieuwe laag onderhoudsolie over te doen. Ook kun je de vloer dweilen met oliezeep.

Onderhoud van een lakvloer

Een lakvloer kun je reinigen met lakreiniger en onderhouden met een polish laag. Deze geeft de vloer extra bescherming. Buiten goed onderhoud kun je zelf ook je steentje bijdragen door je houten vloer te stofzuigen met een zachte (parket)borstel. Ook raden we je aan om vilt onder de meubels te gebruiken en een goede deurmat neer te leggen voor minder slijtageplekken.

Onderhoudsproducten van Parketmeester Hoogland Vloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren in Zaandam hebben we een mooie collectie onderhoudsproducten voor iedere tapisvloer. Onze vakmensen geven je een uitgebreid onderhoudsadvies. Je tapisvloer echt grondig reinigen? Dat is zo gebeurd met onze krachtige schoonmaakmachine.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Uitstekend
Gebaseerd op 353 recensies
Dave canten
Dave canten
16. Mei, 2023.
Heel blij met Hoogland parketmeester, perfecte communicatie denken mee en denken in oplossingen ! Ik wil ook echt de legger Richenel bedanken voor perfect werk af te leveren. En Madelon en Marco voor het perfecte advies!
Tom Uleman
Tom Uleman
14. November, 2022.
Wij zijn enthousiast over de service en het vakmanschap van Parketmeester Zaandam/Hoogland vloeren. Onze PVC-vloer ligt perfect in ons nieuwe huis. Ondanks tegenslagen tijdens de voorbereiding van de vloer, kon onze nieuwe vloer uiteindelijk toch op de afgesproken dag gelegd worden. Door snel te schakelen konden de medewerkers van Hoogland vloeren tot op het laatste moment de planning aanpassen en de juiste vakmensen inschakelen. Het werk is door alle betrokkenen heel netjes gedaan en opgeleverd.
Marjon Voskuil
Marjon Voskuil
4. November, 2022.
Ze waren ingehuurd door mijn verzekeraar om mijn vloer na lekkage te maken. Afstemmen duurde even en liep niet heel soepel. Uiteindelijk wel een datum gezet. De kwaliteit van het werk dat geleverd is is heel goed. De vloer ziet er weer mooi uit. Verder heeft de man die het werk uitvoerde netjes gewerkt (weinig stof enzo) en vond ik hem prettig in de omgang. Daarom zeker 5 sterren waard.
Danielle.
Danielle.
17. Oktober, 2022.
Keurig en betrouwbaar bedrijf. Heldere communicatie. Komen hun afspraken na. Denken in mogelijkheden. Vriendelijk en professioneel. Vloer, plinten en deurmat zijn vakkundig gelegd met oog voor detail. Super blij met de prachtige visgraat pvc vloer. Ik raad dit bedrijf aan.
Erwin Meester
Erwin Meester
15. September, 2022.
Er wordt bij het uitzoeken van je vloer goed meegedacht. Er zijn grote kleurstalen beschikbaar welke je mag meenemen om deze thuis te kunnen beoordelen. Uiteindelijk is de vloer en de plintafwerking naadloos en zorgvuldig geïnstalleerd.
Klaas Krijt
Klaas Krijt
13. September, 2022.
Geweldige vakmensen wij zijn zeer tevreden.
Jan Huijgen
Jan Huijgen
26. Augustus, 2022.
Parketmeester Hoogland vloeren een absolute aanrader. Deze maand een pvc vloer gelegd inclusief perfecte afwerking. Professionele uitvoerders die geen genoegen nemen met minder dan 120% kwaliteit.
Rj Blom
Rj Blom
28. Maart, 2022.
Net bedrijf veel ervaring over laminaat en kurk vloeren. Vriendelijk personeel.
Andre
Andre
27. Februari, 2022.
Deze recensie is verlaat, maar ik had het toegezegd en deze recensie is ook verdiend. Verleden jaar beneden PVC vloer laten plaatsen. Na een eerste offerte te hebben ontvangen, zijn we van vloerkleur gewisseld. De nieuwe offerte was daar niet op aangepast. Een fout van het bedrijf, fout van mij dat ik de nieuwe offerte niet controleerde en blindelings akkoord gaf. Halverwege het leggen kwam ik kijken en zag de fout. Meteen gebeld en omdat ik vond dat we hier beiden een fout hadden gemaakt, stelde ik voor de schade (ruim 1000 Euro) te delen. Parketmeester gaf aan zelf de schade op zich te nemen, reden: wij zijn de professionals en horen dit zien te voorkomen. Kijk, dan onderscheid je bedrijf zo positief t.o.v. al die concurrenten en prijsstunters. Top vijf sterren!