Verschil tapis en bourgogne

Wanneer je op zoek gaat naar een tapisvloer kom je de termen tapis en bourgogne ongetwijfeld vaak tegen. Beide parketsoorten worden op dezelfde traditionele manier gelegd. Het verschil zit hem in de breedte van de planken. Tapisparket is smal (vaak tot 9 tot 12 cm dik), terwijl bourgogneparket wel meer dan 20 cm breed kan zijn.

Resultaat is een vloer met een totaal andere uitstraling. Leg de planken in een visgraatpatroon of kies voor een Hongaarse punt. Een tapisvloer is geschikt voor elk gewenst patroon. Vaak worden ze uitgevoerd met een band en een bies rondom.

De voordelen van een tapisvloer

  • Geschikt voor alle patronen
  • Geschikt op vloerverwarming
  • Geen last van naden en kieren
  • Minder loopgeluiden
  • Kan strak tegen de muur worden gelegd
  • Lange levensduur (6 tot 9 mm dik)

Ambachtelijke techniek

Tapis- en bourgognevloeren lagen vroeger vooral in paleizen en rijke koopmanshuizen. Een echte luxe vloer die dankzij z’n dikke planken jaren meegaat. Het leggen kost wat tijd. Een tapisvloer wordt niet zwevend, maar vast gelegd. Dit zijn kort samengevat de stappen.

De basis is de bouwvloer. Hierop wordt een ondervloer (bijvoorbeeld spaanplaat of eiken mozaiek) vastgemaakt. De massieve houten planken (6 of 9 mm dik) worden hier vervolgens op vastgelijmd en vernageld. Hierna wordt de vloer gevoegd met een mengsel van schuurstof en voegenkit.Dan krijgt de tapisvloer een schuurbeurt en volgt een afwerking naar keuze. Een specialistisch klusje dat onze vakkundige vloerleggers graag voor je klaren.

Tapis met een geleefde uitstraling

Gek op de geleefde, oude uitstraling die hout kan hebben? Een tapisvloer kan ook gelegd worden met vooraf afgewerkte planken. Dit zijn vaak planken die vooraf een verouderde look hebben gekregen, waarna ze afgewerkt zijn met bijvoorbeeld een kleurolie. Ze worden gelegd en vernageld, maar niet meer gestopt en geschuurd.

Ondervloer leggen
Bevestigd op de
bouwvloer.

Massief hout leggen
Vastgelijmd en vernageld
op de ondervloer.

Schuren
Spijkergaatjes worden gestopt
en de vloer wordt geschuurd.

Afwerken
Werk af met lak, hardwax
of olie.

Geschikt voor vloerverwarming

Met de juiste houtsoort is een tapisvloer heel geschikt voor vloerverwarming. De planken liggen stabiel verlijmd en dat heeft verschillende voordelen. Zo werkt de vloer hierdoor bijna niet en gaat er geen warmte verloren. Aandachtspuntje is de luchtvochtigheid in huis. Houd die goed in de gaten en voorkom dat je vloer te droog wordt. Met een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% zit je goed!

Hoe onderhoud ik een tapisvloer of bourgognevloer?

Hoewel houten vloeren eigenlijk alleen maar mooier worden door de jaren heen, is hier en daar wat onderhoud wel gewenst. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de vloer mee gaat. Hoeveel onderhoud nodig is? Dat hangt af van de afwerking die je kiest.

Zo onderhoud je een olievloer

Een olievloer heeft meer liefde nodig dan een lakvloer. Houd ‘m in topconditie door ‘m minstens twee keer per jaar intensief te reinigen en er een nieuwe laag onderhoudsolie over te doen. Ook kun je de vloer dweilen met oliezeep.

Onderhoud van een lakvloer

Een lakvloer kun je reinigen met lakreiniger en onderhouden met een polish laag. Deze geeft de vloer extra bescherming. Buiten goed onderhoud kun je zelf ook je steentje bijdragen door je houten vloer te stofzuigen met een zachte (parket)borstel. Ook raden we je aan om vilt onder de meubels te gebruiken en een goede deurmat neer te leggen voor minder slijtageplekken.

Onderhoudsproducten van Parketmeester Hoogland Vloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren in Zaandam hebben we een mooie collectie onderhoudsproducten voor iedere tapisvloer. Onze vakmensen geven je een uitgebreid onderhoudsadvies. Je tapisvloer echt grondig reinigen? Dat is zo gebeurd met onze krachtige schoonmaakmachine.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Google Beoordelingen
4.8
Deze recensie is verlaat, maar ik had het toegezegd en deze recensie is ook verdiend. Verleden jaar beneden PVC vloer laten plaatsen. Na een eerste offerte te hebben ontvangen, zijn we van vloerkleur gewisseld. De nieuwe offerte was daar niet op aangepast. Een fout van het bedrijf, fout van mij dat ik de nieuwe offerte niet controleerde en blindelings akkoord gaf. Halverwege het leggen kwam ik kijken en zag de fout. Meteen gebeld en omdat ik vond dat we hier beiden een fout hadden gemaakt, stelde ik voor de schade (ruim 1000 Euro) te delen. Parketmeester gaf aan zelf de schade op zich te nemen, reden: wij zijn de professionals en horen dit zien te voorkomen. Kijk, dan onderscheid je bedrijf zo positief t.o.v. al die concurrenten en prijsstunters. Top vijf sterren!
Andre
Andre
12:29 27 Feb 22
Een nieuwbouw huis brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. En dat hebben we geweten. Wij hebben zowel de vloer alsmede de plinten bij Hoogland Vloeren afgenomen. Op een klein punt na, welke in februari wordt aangepakt (niet op voorraad), zitten we er nu al goed bij. Wij willen het team van Hoogland Vloeren dan ook bedanken. Met name Michael (heeft prachtig de plinten gelegd en correcties uitgevoerd) en Carla (de planning en meedenken). Dank!
Izo V
Izo V
12:06 29 Dec 21
Fijne medewerkers. Parketmeester heeft onze vloer gelegd en onze vitrage en gordijnen geplaatst. Goede communicatie en Ruby denkt goed met je mee! Top!
Fabienne N.
Fabienne N.
20:39 19 Sep 21
Friendly staff, patient.
Christopher Proy
Christopher Proy
11:20 14 Aug 21
Very nice employees, excellent information, thinking along and a beautiful showroom. Recommended if you want a new floor.
Hildo Krook
Hildo Krook
15:04 25 Jun 21
After water damage, Hoogland has installed a new PVC floor. I am very happy with the result. Laid with care and craftsmanship down to the details of the finish right down to the most difficult corners (such as under a radiator right next to the kitchen unit). Nice job, great communication.
Hugo Lingeman
Hugo Lingeman
11:00 25 Jun 21
Voor het uitzoeken van een nieuwe vloer zijn we bij meerdere zaken geweest om advies in te winnen. Bij Parketmeester zijn we erg goed geholpen en uitgebreid geïnformeerd. We twijfelden nog tussen een PVC en houten vloer in combinatie met vloerverwarming. Uiteindelijk na het bezoek bij Parkermeester hebben we gekozen voor een houten vloer. Bij de keuze voor een houten vloer zijn we ook erg goed geholpen en namen ze alle tijd om ons alle opties te laten zien.Het plaatsen van de vloer zijn wij ook zeer tevreden over. Zeer vakbekwaam personeel met passie voor hun werk. De vloer werd met de grootste zorg gelegd en ligt er dan ook prachtig bij! Ook de plinten eromheen zijn super geplaatst en afgewerkt. Wij zijn dan ook erg blij met het resultaat!
Gillian Koopmans
Gillian Koopmans
14:53 24 Jun 21
Top!
Johan van der Meer
Johan van der Meer
13:13 12 Apr 17
top
Roger Snijders
Roger Snijders
19:52 22 Mar 17
Superservice
Frank de Bruycker
Frank de Bruycker
21:54 21 Mar 17