Kurk vloer, heel (eco)logisch

Warm, sfeervol en nog duurzaam ook. De keuze voor een kurk vloer is eigenlijk heel… natuurlijk! Dit natuurproduct groeit als schors aan kurkeikbomen langs de Middellandse Zee. Na het schillen van de schors duurt het 9 jaar voor de kurk weer is aangegroeid.

De kurk zelf wordt met een aantal andere producten vermengd tot een milieuvriendelijke vloer van ongeveer 4 mm dik. Een duurzame keuze dus. Zijn isolerende werking onderstreept dat nog eens. Kurk houdt warmte goed vast. Dat scheelt weer in de stookkosten!

Benieuwd wat kurk met jouw ruimte doet? We adviseren je graag. 

De voordelen van kurk

  • Isoleert goed
  • Geluiddempend
  • Natuurlijk materiaal
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Hygiënisch
  • Voelt comfortabel
  • Geschikt bij vloerverwarming

Een kurkvloer leggen

Net als bij andere vloeren begin je ook bij een kurkvloer met een vlakke ondergrond. Hierna heb je 2 opties. Een vloer van plakkurk verlijm je op een geëgaliseerde ondervloer. Klikkurk leg je zwevend (los) op de ondervloer.

Soorten kurkvloeren

Hoewel kurk vooral bekend staat om z’n typische lichtbruine kleur, kun je het tegenwoordig in iedere denkbare kleur kopen. Ook wat de uitvoering betreft valt er veel te kiezen. Kies voor een patroon met kurktegels of laminaat bijvoorbeeld.

Kurktegels
Leg ze in een leuk patroon
voor een unieke vloer.

Kurklaminaat
Dit is opgebouwd uit kurk,
een MDF-plaat, een laag kurk
en een beschermlaag.

Kurkparket
Een MDF onderlaag maakt
kurkparket lekker stevig.

Kurk op rol
Vooral handig als je kurk gebruikt
als ondervloer of op de muur.

Maak jouw woning uniek met een kurk vloer

Een kurkvloer is een unieke en veelzijdige keuze voor elk interieur. Het is niet alleen een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, maar het biedt ook verschillende voordelen en esthetische mogelijkheden. In deze informatie zullen we de eigenschappen, voordelen en onderhoudsinstructies van een kurkvloer verkennen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je huis of een renovatieproject overweegt, ontdek waarom een kurkvloer een uitstekende keuze kan zijn.

 

Wat is een kurk vloer?

Een kurk vloer is een vorm van vloerbedekking welke volledig bestaat uit kurkmateriaal. Het is een natuurlijk en recyclebaar materiaal, dat wordt gewonnen uit kurkeik. Professionals winnen de schors op een duurzame manier. Dit houdt in dat de bomen niet worden beschadigd tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. De boom kan hierdoor blijven groeien en is na 9 jaar weer klaar om geoogst te worden.

De vloer zelf bestaat uit meerdere lagen kurkmateriaal. De kurk planken zijn allemaal gemalen kurklagen, welke geperst zijn samen met een bindmiddel. Hierdoor heb je te allen tijde goede kurk planken of tegels. De tegels kunnen tevens in een groot aantal varianten komen, zoals grote formaten en mozaïektegels. De unieke structuur van zowel de planken als tegels komt door de celwanden van het materiaal. De structuur bestaat namelijk uit miljoenen luchtkamers. De elasticiteit en veerkracht zijn hiermee gewaarborgd.

 

Verschillende mogelijkheden voor kurk op de vloer

Een kurk vloer kan je in een groot aantal soorten en maten aanschaffen. Kurk op de vloer moet immers aansluiten bij de rest van het interieur. Bij een kurk vloer kopen kan je onder andere de kleuren volledig naar wens krijgen. Denk aan witte vloeren, maar ook meer de kurk kleur of juist veel donkerder. Je hoeft dus niet voor een ‘prikbord uiterlijk’ te kiezen als dit niet binnen jouw woning past. Daarnaast kan je net als bij andere houten vloeren een betonlook realiseren, wat nog meer luxe in de woning geeft.

De kleuren zijn echter niet het enige waar je op moet letten bij kurk op de vloer. Een vloer in kurk kan namelijk ook op verschillende manieren opgebouwd zijn. Een van de voorkomende varianten is kurk op rol. Deze vorm wordt niet alleen gebruikt voor een vloer, maar ook voor een ondervloer. Daarnaast kan je bij een vloer van kurk kijken naar tegels, laminaat en parket. Deze varianten kunnen jou net weer een andere uitstraling geven dan bijvoorbeeld lamel parket of andere soorten houten vloeren.

Maar wat is er dan nog meer mogelijk bij het kiezen van een goede kurk vloer? Kurk op de vloer heeft ook verschillende opties op het gebied van montage. Een van de meest gekozen varianten op dit gebied is een plak vloer. Dit zijn de traditionele vloeren en worden verlijmd op de ondervloer. Bij het leggen van deze vloeren moet je rekening houden met meer werkzaamheden. Na het leggen krijg je wel een warme en stille vloer, zodat je alleen nog maar kan genieten.

Je kan tevens kiezen voor klikvloer in kurk. Net als bij PVC of laminaat kan je de planken in dit geval in elkaar klikken. Hierdoor ontstaat er een zwevende vloer. Er is geen lijm nodig om een stevige ondergrond te creëren. De eenvoud waarmee je deze vloeren plaatst, geven jou de gelegenheid om binnen een korte tijd te profiteren van de nieuwe vloer.

 

Eigenschappen van kurk

Kurk is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de bast van de kurkeik, die voornamelijk groeit in landen zoals Portugal, Spanje en Marokko. Het unieke van kurk zit in de celstructuur, die bestaat uit miljoenen luchtkamers. Deze structuur zorgt voor de veerkracht en elasticiteit van kurk, waardoor het materiaal comfortabel aanvoelt om op te lopen en schokken absorbeert. Kurk op de vloer zorgt hiermee dus niet alleen voor meer wooncomfort in de woning, maar ook voor een geluidsisolerende werking in iedere ruimte. Of je nou begint met kurk vloer in de slaapkamer of kurk in de badkamer, jij profiteert te allen tijde van de eigenschappen die hiermee komen.

 

Voordelen van een kurkvloer

Voordat je een goede vloer uitzoekt, moet je weten wat de kurk vloer voor- en nadelen zijn. Een kurkvloer biedt bijvoorbeeld talloze voordelen. Een van de eerste voordelen van kurk is dat het een duurzaam en hernieuwbaar materiaal is. De oogst van de schors van de kurkeik beschadigt de boom niet, waardoor de boom kan blijven groeien en schors kan produceren. Dit maakt kurkvloeren tot een milieuvriendelijke keuze.

Een ander voordeel is de natuurlijke geluidsisolatie die een kurkvloer biedt. De luchtkamers in de kurk fungeren als geluidsdempers, waardoor het geluid van voetstappen en andere geluiden wordt verminderd. Dit maakt het ideaal voor kamers op de begane grond of appartementen.

Kurk is ook een uitstekende keuze voor mensen met allergieën, omdat het van nature hypoallergeen is. Het afstoten van stof, pollen en andere allergenen maakt het gemakkelijker om een schone en gezonde omgeving te behouden.

Bovendien is een kurkvloer veerkrachtig en comfortabel om op te lopen. De natuurlijke demping van kurk maakt het prettig voor de gewrichten en vermindert vermoeidheid bij langdurig staan of lopen.

Esthetisch gezien biedt een kurkvloer een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende interieurstijlen. Of je nu een moderne, rustieke of traditionele look wilt creëren, er is altijd een kurkvloer die bij je smaak past.

Een van de nadelen is de arbeidsintensiviteit. Vooral als je een kurk vloer lijmt op de ondervloer zal dit extra werkzaamheden met zich meebrengen. Je moet meerdere stappen doorlopen en voorkomen dat de vloer gaat werken. Bij een klik vloer heb je net iets minder werkzaamheden, maar zal het alsnog arbeidsintensief zijn. Ook is kurk over het algemeen duurder dan andere vloeren.

 

Zo kan je kurk op de vloer leggen

Kurk op de vloer kan je op verschillende manieren leggen. Er zijn echter een aantal stappen die je moet doorlopen, ongeacht voor welke vorm je kiest. Zo moet je ervoor zorgen dat de kurk vloer eerst aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte went. Laat de vloer daarom minimaal 24 uur in de ruimte liggen, zodat werking na het leggen niet voorkomt

Let tevens goed op de ondervloer. Een plak vloer van kurk bestaat namelijk voor 100 procent uit kurk en beweegt mee met de ondervloer waarop deze komt te liggen. Het is daarom van belang dat de ondervloer zo vlak mogelijk is en ook schoon en droog gemaakt wordt voor het leggen. Indien dit niet gebeurt, zal je de ondervloer te allen tijde terugzien in het eindresultaat. Dit geeft dus wel extra werkzaamheden dan bij een houten visgraat vloer of een van de andere varianten vloeren.

Vergeet ook niet om de kurkvloer goed in te meten. Deze moet namelijk recht in de ruimte komen te liggen. Zodra je de kurk tegels of kurk planken lijmt, liggen ze immers vast en kan je er niets meer aan veranderen. Professionals beginnen daarom in de middelpunten van de kamers. Vanaf hier meten ze in de lengte en breedte in. Zo krijg je aan de hand van de strepen die hieruit ontstaan een startpunt en kan je alles goed leggen.

Je begint dan met het lijmen van de vloer en ondervloer. Je kan hiervoor speciale contactlijm gebruiken, welke je aanbrengt op zowel de ondervloer als de tegels. Voordat je kan beginnen met het leggen van de vloer, moet de lijm volledig gedroogd zijn. De strepen die je op de ondervloer hebt gezet voor het inmeten zijn na de droging weer zichtbaar. Is de lijm droog? Dan kan je vanuit het startpunt jouw vloer leggen en zie je binnen een korte tijd de resultaten verschijnen. Vergeet ook niet om de kurk vloer te lakken. Alleen dan is de vloer volledig beschermd tegen invloeden van buitenaf.

 

Onderhoud en duurzaamheid

Kurk onderhouden is eenvoudig en gemakkelijk. Regelmatig stofzuigen of vegen om los vuil te verwijderen is meestal voldoende. Het wordt aanbevolen om het oppervlak regelmatig te reinigen met een mild reinigingsmiddel en een vochtige dweil. Vermijd echter overmatig vocht, omdat dit de kurk kan beschadigen. Om krassen en deuken te voorkomen, is het raadzaam om viltjes onder meubelpoten te plaatsen. Gebruik ook beschermende matten bij ingangen om vuil en steentjes te voorkomen die de vloer kunnen beschadigen. Het is ook belangrijk om direct morsen op te vegen om vlekken te voorkomen.

Een kurkvloer heeft over het algemeen een lange levensduur, mits goed onderhouden. Het oppervlak kan na verloop van tijd licht vervagen onder invloed van zonlicht, maar dit kan worden verminderd door gordijnen of zonwering te gebruiken. Als er na verloop van tijd slijtage optreedt, kan een kurkvloer opnieuw worden geschuurd en afgewerkt om zijn oorspronkelijke schoonheid te herstellen. Dit maakt kurkvloeren een duurzame en kosteneffectieve keuze op lange termijn.

Onze klanten aan het woord

We hebben door de jaren heen heel wat klanten geholpen aan een passende interieuroplossing. Zij vertellen je graag over hun ervaring met Parketmeester Hoogland Vloeren.

Uitstekend
Gebaseerd op 359 recensies
Alessandro Grasso
Alessandro Grasso
15. Maart, 2024.
I am very happy with their work! They fixed my damaged wood floor flawlessly after a previous company damaged it. Mark was professional and skilled, while the shop staff were friendly and supportive. Highly recommend trusting them for any flooring needs!
emin sabah
emin sabah
7. Maart, 2024.
Ik zag net(6jaar later) de uitzending van de rijdende rechter. Gefeliciteerd met de uitspraak!!!! Ik wens jullie fijne zaken!!
Gerry Janssens
Gerry Janssens
17. Januari, 2024.
Zeer goed personeel zeer leuk bedrijf met goede kwaliteit vloeren.
abdel El Hamri
abdel El Hamri
10. November, 2023.
Top service! Oog voor detail en oplossingsgericht te werk gegaan bij het renoveren van mijn parket vloer in Hongaarse punt. Marco was zeer vakkundig en bovendien uiterst vriendelijk. Mijn volgende vloer zal ik zeer zeker bij dit bedrijf bestellen. Mijn complimenten!
N Berg
N Berg
24. Oktober, 2023.
De hele ervaring was top. Goede service in de winkel. Strakke planning werd in meegegaan. Pawel heeft onze vloer fantastisch mooi gelegd.
Erwin de Boer
Erwin de Boer
16. Oktober, 2023.
Een van de medewerkers van Hoogland vloeren heeft mijn vloer hersteld na een waterschade! De vloer is nu weer als nieuw en ik ben uitermate tevreden over het vakmanschap en de geleverde kwaliteit. Een aanbeveling waard!
Marinus Bosch
Marinus Bosch
5. Augustus, 2023.
Voor een kwalitatieve hoogwaardige vloer groot of klein moet jij bij Hoogland zijn
Letty Stam
Letty Stam
25. Juli, 2023.
Helemaal blij met mijn nieuwe vloer! Bedankt voor de goede service 🥰
Chat openen
Hulp nodig?
Scan de code
Stel je vraag direct via WhatsApp aan ons.